Leginstructie visgraat PVC klik (Unizip)

Lees aandachtig alle instructies vóór aanvang van de montage, aangezien de garantie vervalt bij onjuiste installatie.

Voorbereiding en benodigdheden

Gebruik bij een klik PVC altijd een geschikte ondervloer die het kliksysteem ondersteunt in het dagelijks gebruik. Ondervloeren met lage dichtheid en onvoldoende druksterkte kunnen het kliksysteem beschadigen en daarmee vervalt de garantie.

Controleer de vloer in daglicht op mogelijke zichtbare gebreken, inclusief fouten of afwijkingen in kleur of glans. Controleer de randen van de vloer op rechtheid en eventuele schade. Het wordt aanbevolen om de lengte van de panelen parallel te plaatsen met de richting van de belangrijkste lichtbron. Meng steeds de panelen van 3 tot 4 verpakkingen om het beste resultaat te krijgen. Voor oppervlaktes groter dan 100 m2 aan een stuk moet een dilatatie aangebracht worden. Rollators, bureau-, trippel-, en rolstoelen, zware displays, rekken, etc. kunnen extreme belasting uitoefenen op het kliksysteem en deze beschadigen.

Voorwaarden van ondergrond

De ondergrond moet altijd vlak (maximaal 2 mm hoogteverschil), droog, stevig (niet verend) en vrij van vuil, olie en lijmresten zijn. De ondergrond moet nauwkeurig worden gecontroleerd op vochtproblemen. PVC is waterbestendig maar geen vochtwerend product. Installeer niet op een bestaande kurk-, tapijt-, of vinylvloer. Ook niet op een ondervloer dikker dan 1,5mm of een zwevende vloer. Indien er vloerverwarming aanwezig is in de ruimte moet deze ten minste één week voor de installatie van de vloer ingeschakeld zijn om de juiste temperatuurinstelling te bereiken. Bij twijfel over de geschiktheid, wacht dan met de installatie en neem eerst contact op met de leverancier.

Voorwaarden van de ruimte

De omgeving waar de vloer wordt geïnstalleerd is cruciaal voor een succesvolle installatie. De vloer is bedoeld voor gebruik binnenshuis, waarbij de binnen locaties moeten voldoen aan klimaat- en constructie-eisen. Klik PVC is niet geschikt voor toepassing in veranda’s, serres en sauna’s. Vermijd grote (plaatselijke) warmteverschillen. Achter glas kan het plaatselijk heel warm worden, al snel boven de 27 graden. Dit gedeelte wordt warm en de rest van de vloer houdt de normale temperatuur. Bij ramen is zonwering dus noodzakelijk. Langdurige blootstelling aan een temperatuur van boven de 27 graden of aan direct zonlicht brengt schade toe aan de vloer!

Acclimatisatie en temperatuur

De vloer moet vóór installatie acclimatiseren in de ruimte waar de installatie zal plaatsvinden bij een constante temperatuur tussen 20-25 °C. Laat de ongeopende dozen minstens 48 uur op temperatuur komen. Plaats dozen nooit op hun zij of verticaal, maar leg ze vlak op de grond. De vloer mag alleen worden geïnstalleerd in een temperatuur tussen 20 en 25°C, met een constante temperatuur voor, tijdens en na de installatie. Mobiele verwarmingen worden niet aanbevolen, omdat deze de ruimte en ondergrond niet voldoende verwarmen.

Leginstructie

Zorg voor de volgende benodigdheden: Een geschikte ondervloer, rubberen hamer, afstandsblokjes, aanslagblokje, winkelhaak, breekmes of PVC-knipper, potlood en rolmaat.

Alle visgraatplanken van EKOFLOORS® zijn voorzien van het gepatenteerde Unizip profiel. Dit betekent dat sorteren van linker- en rechterdelen niet nodig is.

Stap 1
Start met het installeren van de ondervloer. Volg hierbij de instructies op de verpakking.

Stap 2
Begin met het uitzetten van centrale as. Markeer met rechte lijnen een X en Y as in het midden van de kamer en leg de eerste plank in een hoek van 45°. Plaats de volgende plank en steek deze onder een hoek van 20° in de groef. Vouw het nog niet naar beneden maar gebruik een referentieplank om te controleren of de plank goed is uitgelijnd en vouw dan naar beneden. Herhaal deze stappen tot de middelste rij klaar is. Controleer of alle verbindingen goed gesloten zijn. Gebruik eventueel de hamer en een stootblok om het kliksysteem licht na te kloppen voor een goede vergrendeling. LET OP: Als je opmerkt dat de planken niet op gelijke hoogte liggen of niet goed in elkaar klikken, stop dan het installeren. Haal de panelen uit elkaar door ze voorzichtig op te heffen en controleer of iets de juiste klik belemmert. Het is van uiterst belang dat de zijden van twee panelen perfect uitgelijnd zijn. Is dit niet het geval of moet je kracht gebruiken voor het dichtklikken, dan kan dit leiden tot beschadiging van de klikverbindingen.

Stap 3
Controleer met een winkelhaak of extra referentielijn of de rij recht ligt.

Stap 4
Plaats de afstandhouders tussen de muur en de vloer. Fixeer de gelegde rij met gewichten zodat deze op de plaats blijft liggen, gebruik eventueel een aantal ongeopende dozen vloerdelen.

Stap 5
Werk nu omhoog volgens onderstaand patroon. Plaats de plank tot 20° in de vloer op de lange zijde en maak deze dicht. Klop nu de kopse zijde voorzichtig in de verbinding met een hamer en een stootblok. Controleer of de verbindingen goed gesloten zijn.

Stap 6
Plaats de planken in de laatste rij alsof je een normale rij zou leggen. Draai de plank 180° en plaats de hoek tegen de muur (denk aan de afstandhouders). Teken de zaaglijn en snij de plank op maat met je breekmes. Draai de plank 180° terug en installeer deze op zijn plek. Herhaal dit met iedere volgende plank. Planken bij deurposten en verwarmingsbuizen moeten gelegd worden met behoud van de uitzettingsvoeg. Deurposten kunnen ook ingekort worden.

Stap 7
Plinten plaatsen. Verwijder alle afstandsblokjes. Zorg bij hoge plinten voor voldoende ruimte tussen de vloer en de plint zodat de vloer niet afgeklemd wordt. Installeer hoge plinten daarom tegen de wand en nooit op de vloer en kit ze aan de onderkant niet af. Voor een naadloze overgang om deurposten gebruik je een plakplint.